Grillowanie to popularne hobby, uskuteczniane przez Polaków w każdym wieku. Już w kwietniu niektórzy szykują swoje grille, w maju jest oficjalne otwarcie sezonu, który trwa mniej więcej do przełomu sierpnia i września. Wszystko zależy od pogody – ciepła i słoneczna zachęca do grillowania na świeżym powietrzu.

Grill dopasowany do własnych preferencji

grill zamykany Grillować można na balkonie, tarasie, w ogrodzie, samemu, z rodziną i ze znajomymi. Żeby jednak móc grillować to trzeba najpierw kupić odpowiedni sprzęt. Szczypce, widelce czy rękawice na pewno się przydadzą, jednak podstawa to sam grill. Wyróżnić można jego trzy podstawowe typu – grille murowane, stojące (klasyczne) oraz przenośne (turystyczne). Grill murowany wykonany jest zwykle z czerwonej cegły. Posiada palenisko z rusztem oraz wysoki komin. Może być połączony z wędzarnią. Jest niewątpliwie wyjątkowo trwały, odporny na wszelkie uszkodzenia mechaniczne. Świetnie się sprawdzi nie tylko do grillowania, ale także do pieczenia pizzy jak z pieca. Wysoki komin sprawia, że dym wylatuje do góry, a nie prosto na nas, co niezwykle ułatwia pilnowanie posiłku na ruszcie. Jego wadą jest to, że nie można go przestawić, schować na zimę i wykonaniem powinni zająć się fachowcy.

stojący grillDrugi typ grilla to te klasyczne, stojące, mające okrągłe palenisko i trzy wysokie nogi. Najlepsze grille węglowe zamykane to te najczęściej wybierane. Są wykonane z metalu, dosyć lekkie, po sezonie można je schować do garażu czy komórki. Można je kupić nawet w supermarkecie i to za niewielkie pieniądze. Zwykle są to grille węglowe, więc trzeba pamiętać o tym, że zawsze trzeba mieć przy sobie podpałkę oraz że gryzący dym może nam przeszkadzać w gotowaniu. Jeśli często jeździmy na kempingi czy pod namiot to z pewnością zainteresują nas grille turystyczne. Wyglądają trochę jak te klasyczne tylko nie mają długich nóżek, a jedynie krótkie podstawki, dzięki którym grill stabilnie będzie stał na ziemi czy blacie. Dzięki niemu nawet w środku lasu możemy przygotować sobie pyszne kiełbaski czy szaszłyki z grilla. Grill nie zajmuje dużo miejsca, jest lekki, a zamykana kopuła sprawia, że nie zabrudzi się podczas transportu. Wadą jest oczywiście to, że jest zbyt mały by grillować na nim dla dużej grupy znajomych. Na pewno każdy znajdzie dla siebie dobrego grilla.

Miłośnicy nie tylko kiełbasek, ale też pieczonej pizzy czy wędzonych ryb powinni postawić na solidnego, murowanego grilla. Osoby lubiące podróże zachwycą się małymi turystycznymi grillami. Najbardziej bezpieczną i uniwersalną opcją są metalowe stojące grille. Grunt to dopasować grill to swoich potrzeb.