Z różnymi rodzajami wag spotykamy się prawie na każdym kroku. Wśród nich wymienić można chociażby wagi kuchenne, szalkowe, elektroniczne, uchylne, wahadłowe, towarowe oraz dziesiętne. Warto przeanalizować zastosowanie i budowę wagi elektronicznej.

czujnikJest to obecnie najbardziej popularna waga. Wagi elektroniczne wykorzystywane są w sklepach, aptekach, laboratoriach, przychodniach zdrowia, zakładach produkcyjnych, a nawet skupach złomu. Każda waga elektroniczna wyposażona jest w nośnię ładunku, mechanizm połączony z siłownikiem, odważniki do kalibracji wewnętrznej, płytki przetwornika cyfrowo-analogowego, płytki głównej wraz z wyświetlaczem, klawiaturę oraz poziomicę. Ponad to ten typ wagi wyposażony jest w czujnik tensometryczny. Zastosowanie w wadze odpowiedniego czujnika tensometrycznego decydują warunki i wymagania pomiaru związane z materiałem, rodzajem obciążeń oraz temperaturą, w której jest dokonywany pomiar masy konkretnego przedmiotu. Współcześnie najpopularniejszymi czujnikami są tensometry oporowe. Bardzo często są one stosowane w pomiarach laboratoryjnych i użytkowych. Wśród zalet tego typu czujnika tensometrycznego wymienić można dużą czułość i duża dokładność, małe wymiary, odporność na drgania i wstrząsy, możliwość pracy w wysokich temperaturach i ciśnieniach, możliwość umieszczania na powierzchniach zakrzywionych. Przyglądając się wagą lub korzystając z nich nie zastanawiamy się na ich specyficzną i skomplikowaną budową.

A przecież każda waga to prawdziwy techniczny majstersztyk, w działaniu którego zastosowane są i wykorzystywane prawa fizyczne.