Truskawki czy maliny to popularne owoce, na których pojawienie się w sklepie czeka każdy – szczególnie te wyhodowane w Polsce cieszą się powodzeniem. Słodka truskaweczka czy nieco kwaskowata malina są świetnym deserem w upalne dni – mają dużo wody i mało kalorii. Jednak to tej pary popularnych owoców dołączyła ostatnio także amerykańska borówka.

Skąd jej popularność?

borówka Przegoniła tym samym rodzimą jagodę, jeżyny, czy morwy.  Na pewno zasługą jest to, że ma słodki smak i jest większa niż jagoda leśna. Dodatkowo można ją kupić w atrakcyjnej cenie. Przechowywana w lodówce postoi nawet kilka dni, rzadko gnije, czy wysycha. Owoc ten zjada się z przyjemnością na surowo, choć można go dorzucić do drożdżówki, galaretki, czy śmietanowego kremu. Z borówki można zrobić smaczny dżem na zimę, Szwedzki dają borówkowy sos do mięsnych klopsików, owoce można też mrozić. Po przyniesieniu borówek ze sklepu trzeba je tylko umyć. Nie mają pestek, ani też nie zdejmuje się im skórek (byłoby to oczywiście wielce problematyczne, skóra jest na tyle mocna, że owoc nie jest taki miękki jak malina, ale nie jest zbyt twarda, by nieprzyjemnie się ją gryzło).

krzaki z borówką Borówka cieszy się też uznaniem wśród ogrodników. Najlepsze sadzonki borówki amerykańskiej można kupić w wielu sklepach ogrodniczych i szkółkach roślin. Do wyboru są różne odmiany, różniące się przede wszystkim czasem kwitnienia – są odmiany wczesne i późne. Smak czy wielkość owoców jest niemalże taka sama. Borówki zawsze sadzi się parami, choć im więcej krzaków tym lepiej. Krzewy zapylają się wzajemnie, więc jeśli kupimy jeden krzew to nie będzie na nim owoców. Są to krzewy niskie, nie są kłujące jak malina, jednak by dobrać się do owoców nie trzeba się schylać jak przy truskawkach. Warto zaznaczyć, że borówka lubi ciepło i słońce, kiepsko znosi za to nadmiar wody oraz przymrozki. Znaczącą kwestią jest odczyn gleby – borówka lubi kwaśną ziemię torfową. Wystarczy dać jej zły nawóz, który podniesie pH i krzewy przestaną rosnąć! Trzeba zatem zawsze stosować ziemię, nawozy i torfy dedykowane konkretnie borówce, a nie brać tych uniwersalnych.

Kończąc rozważania, borówka to popularny, słodki i niedrogi owoc, który sprawdzi się nie tylko przy robieniu deserów, ale i śniadań, czy nawet mięsnych dań obiadowych. Można borówkę hodować w ogrodzie, trzeba jedynie dbać o kwasowość gleby i wybrać na posadzenie słoneczne stanowisko osłonięte od wiatru. Wtedy krzew borówkowy będzie ładnie rósł i owocował, a trzeba pamiętać, że to roślina wieloletnia.